Tomaten eerder vruchten dan groenten

De tomaat is ook erg voedzaam, Vit E en C

Tomaten worden vaak beschouwd als een groente, maar het is in feite een fruitsoort.
Ze behoren tot dezelfde familie (Solanaceeen of nachtschadigen) als de aardappel, aubergine, pepers en paprika.
De populariteit ervan in Europa komt voort van enerzijds de grote verscheidenheid aan soorten (vormen, kleuren, smaak) en aan afgeleide producten in de handel, en anderzijds de smakelijke associatie ervan met andere voedingsproducten: kaas, kruiden, vlees, eieren, enz. Een stevige portie tomaten en komkommers helpen bij de vertering ervan door het aanwezige natuurlijke zuureffect.

De tomaat is ook erg voedzaam. Ze bevat veel vitamine E en C, veel flavonoïden, veel folaat dat helpt in het aanmaken van het DNA en veel B-caroteen.
Dat laatste element wordt omgezet in vitamine A door het menselijk lichaam.
Het is een essentiële voedingsstof waarvan een tekort aan de basis kan liggen van hartaderziekten, bepaalde kankers en problemen ter hoogte van de retina die kunnen leiden tot blindheid.

Tomaat als bron van lycopeen

De tomaat bevat ook Lycopeen, een pigment van de familie van de carotenoïden en verantwoordelijk voor de rode kleur, en dat de eigenschappen bezit van antioxydanten en van kankerbestrijdende middelen.
Die stof kan in het vetgedeelte van de cellen doordringen, waar ze de zuurstofatomen (sterke oxydanten) afbreekt.
Die antioxyderende werking werkt bijvoorbeeld mee aan de bescherming van de huid tegen UV-stralen.
Bij de mannen kan die stof een positieve rol spelen in de preventie van prostaatkanker.
Dat is interessant want die kanker is één van de hoofdoorzaken van sterfte door kanker bij mannen in de westerse landen.
Voor deze ene keer is er een eerder aangename preventiemaatregel, aangezien hij erop neerkomt dat je ketchup en tomatenconcentraat in al hun vormen mag eten. Bedenking

Bereidingen met tomaat zetten lycopeen vrij

Het is immers in zijn bereide en geconcentreerde vorm dat de tomaat de grootste concentratie van lycopeen bevat, in tegenstelling tot de andere voedingsstoffen die je in groenten en fruit vindt en waarvan de hoeveelheid bij opwarming afneemt.
Zo vind je viermaal meer opneembaar lycopeen in tomatensaus dan in de verse tomaat. Meer nog : omdat die stof in vet oplosbaar is, zal ze beter vrijkomen in aanwezigheid van een beetje vetstof.

De tomaat is een buitengewone vrucht die je vooral niet links mag laten liggen.
Neem ze op in je eetpatroon als tussendoortje of als een ingrediënt in tal van recepten.

De voedingsproducten die het meest opneembare lycopeen bevatten, zijn de getransformeerde producten op basis van tomaat zoals: tomatensap, tomatensoep, tomatensaus en ketchup.

Meer Lycopeen is goed voor je prostaat ???

Bedenk echter dat industriele tomatensap, tomatensoep, tomatensaus en ketchup naast deze positieve bijdrage van lycopeen, meestal ook boordevol toegevoegde geraffineerde suikers, kleurstoffen, zout en bewaarmiddelen zitten. Stoffen die eerder ongezond of juist kankerverwekkend kunnen zijn bij toenemend gebruik.

"Meer Lycopeen is goed voor je prostaat" is een zeer actuele leuze, maar die gaat dus alleen maar op voor zelfbereidde recepten met Bio-tomaten. Lees eens aandachtig het etiket van ketchup, sauzen en soepen !!!
Let op : voedingsindustrie in promo-actie.

Tomaten beter laten groeien met netelgier

Om tomaten planten beter te laten groeien helpt het om een handvol brandnetels aan de grond toe te voegen. Bij bestaande tomaten planten kan je gier van brandnetels gieten, dit is een natuurlijke mest.
Voor de gier van brandnetels : pluk een grote hoeveelheid brandnetels en zet ze onder water in een emmer of teil. Laat ze onder een aantal keer doorroeren een paar dagen zo staan en klaar is je gier :-)
Ingezonden door Carin (Ermelo)

PS : De ziektebestendigheid en oogstresultaten zullen nog beduidend beter zijn door het gebruik van Compost en vooral door aangieten en besproeien met Compost Tea

Translate Website

Gezondwinkel

Deel dit met vrienden

Eetbare Tuin Zoekers

Eetbare tuin

+roller crimper
+lasagna gardening
+stevia rebaudiana
+honingkruid
+suikerplantje
+stepa
+suikerblad
+steviaplantjes
+oerprei
+allium-ampeloprasum
+chinese bieslook
+wormtower
+compost tea
+wormtoren
+wormenmest
+compostzeef
+eetbare tuinen
+rolzeef
+permakultuur
+knoflookthee
+knoflookgier
+naaktslakken
+fukuoka seedballs
+natural farming
+guerillia gardening
+transition towns
+square foot gardening
+yggdrasil
+jean pain
+forest gardening
+vergeten groenten
+samentuinen
+velt
+brood uit stenen
+brot aus steinen
+chicken tractor
+farm for the future
+pasar boomt
+plukrijp schriek
+verhakselaar
+scheppach
+shredder
+excalibur
+dehydrator
+aardpeer
+zonnewortel
+landbouwgips
+agrigips
+datcha of datsja
+daslook
+smeerwortel
+venkel
+sing for the climate
+zingen voor het klimaat
+mulchen
+bijenhotel
+woestijnvorming
+woestijnbestrijding
+rode bieten
+pompoenpitten
+compostmolen
+industrial agriculture

Gratis Nieuwsbrief Eetbare Tuinen Bedanking Bedanking na bestelling Bedanking Nieuwsbrief Dank voor je inzending of bestelling

permaculture - terra preta - zwarte aarde - compost tea makers - growing solutions - extractors - compostzeef - wormtoren - rolzeef - houtsnippers - mulchen - groenten - kruiden - fruit - eetbare tuinen - permakultuur - transition towns - stevia rebaudiana - honingkruid - suikerplantje - suikerblad - oerprei - compostzeef - wormenmest - naakslakken - knoflookthee - fukuoka seedballs - natural farming - guerillia gardening - datcha - zelfvoorziening - survival - forest gardening - vergeten groenten - samentuinen - velt - pasar boomt - chicken tractor - farm for the future - plukrijp schriek - verhakselaar - scheppach - shredder - excalibur - dehydrator - aardpeer - zonnewortel - pot je eigen pil - james wong - agrigips - landbouwgips - daslook - smeerwortel - venkel - woestijnvorming - woestijnbestrijding - compostmolen - bijenhotel - industrial agriculture - roller crimper - lasagna gardening