Brood uit stenen boek van Julius Hensel

Terugkeer van mineralen in de landbouw

Onze moderne landbouwmethoden en ook de bio-landbouw zijn nog steeds gebaseerd op het in 1840 gepubliceerde studiewerk van Justus von Liebig, waarin hij de zouten opsomt, die planten als voeding nodig hebben (vooral stikstof-, fosfor- en kali-zouten).
Die zouten moesten volgens hem in een bepaalde verhouding aanwezig zijn.

De wet hierover werd bekend als de ‘Wet van het minimum’: de grootte van de oogst wordt bepaald door dat element, dat ten opzichte van de andere noodzakelijke elementen maar minimaal aanwezig is.

Von Liebig was echter zo verbijsterd over wat met die wetenschap gebeurde dat hij 21 jaar nadien enkele beschouwingen neerpende in “Es ist ja dies die Spitze meines Lebens”.

Hij stelt in dit boekwerk onomwonden: “Lang nadenken en een hele reeks opmerkingen deden mij inzien dat mijn mening van de jaren 1840, dat de natuurlijke bronnen van stikstof voor de noden van de landbouw onvoldoende zouden zijn, niet juist kon zijn”.

En verder: “De moderne landbouw gaat ten onder door de roofbouw op de grond”.

Deze ‘schuldbekentenis’ van Justus von Liebig op het einde van zijn leven werd door het establishment (vooral de chemisch-farmaceutische- en meststofindustrie, en ook de universiteiten) vakkundig doodgezwegen ten koste van zijn zelf verklaarde vergissing, die de kern is gaan vormen van het onderzoek paradigma dat in de landbouw nog steeds het mooie weer maakt.

Kijk zelf wat Vulkanisch meel voor je kan doen

Vulkanisch rotsmeel, gips en kalk als meststof

In 1893, ongeveer 50 jaar na de publicatie van de minimumwet van von Liebig, publiceerde een ander Duitse biochemicus, Dr. med. Julius Hensel, zijn boek ‘Brot aus Steinen’, dat niet alleen de kwalijke gevolgen van kunstmest beschrijft (vooral stikstof, fosfor en kalium), maar ook die van het gebruik van dierlijk mest.

Julius Hensel vond in vulkanisch rotsmeel, landbouwgips en zeewierkalk de ideale meststof die alle basismineralen, maar ook fosfor, in de juiste proporties bevat. Bovendien is praktisch overal in de wereld rotsmeel overvloedig en goedkoop beschikbaar.
Naast de vernoemde basismineralen bevat rostmeel nog enkele tientallen andere mineralen, waarvan men nu weet dat ze ook essentieel zijn voor gezonde gewassen, gezonde dieren en gezonde mensen

Wat stikstof betreft, bewees Hensel dat alle planten hun stikstof behoefte uit de atmosfeer halen en niet alleen de zogenaamde ‘stikstoffixerende’ planten.
Als er te veel stikstof wordt toegevoegd aan de bodem, in verhouding tot de basismineralen, dan neemt neemt ammoniumstikstof de plaats in van die mineralen en dan krijgen de planten een krachtige groeistoot, maar dan zijn plantenziektes en insectenplagen het onvermijdelijke gevolg van dat mineralentekort en het teveel aan stikstof.

Te veel stikstof (ook stalmest!) maakt de bodem, het water, de planten en de mensen ziek..
Heden ten dagen zijn onze landbouwgronden voor 85% gedemineraliseerd, en ook onze gewassen..!!

Tegen vaccinaties om te beschermen tegen ziektes

Hensel was niet alleen tegenstander van de stikstof(mest) landbouw, maar was ook als een van de eersten tegenstander van vaccinaties om de mensheid te beschermen tegen ziektes. Zijn boeken werden systematisch vernietigd en Hensel werd vergeten. Maar zijn studiewerk is heden ten dagen actueler als ooit tevoren! Recentelijk werden zijn belangrijkste boeken terug herdrukt.

Hoe bewuster wij koolzuurkalk met gesteentemeel vermengen, regen en zonneschijn uitzetten, om zo groter wordt de vruchtbaarheid en de opbrengst.
Hoe vruchtbaarder de Aarde wordt, zo gemakkelijker is het aardste lijden van de mensheid te stoppen: armoede en honger.

Zodra iedereen zonder al te veel moeite voldoende gevoed is, verliezen duizenden bekoringen hun kracht, en keert de natuurlijke moraliteit terug”

Dr. Med. Julius Hensel (Das Leben)

met dank aan Mark Daelemans op www.pure-milieutechniek.be

Translate Website

Gezondwinkel

Deel dit met vrienden

Eetbare Tuin Zoekers

Eetbare tuin

+roller crimper
+lasagna gardening
+stevia rebaudiana
+honingkruid
+suikerplantje
+stepa
+suikerblad
+steviaplantjes
+oerprei
+allium-ampeloprasum
+chinese bieslook
+wormtower
+compost tea
+wormtoren
+wormenmest
+compostzeef
+eetbare tuinen
+rolzeef
+permakultuur
+knoflookthee
+knoflookgier
+naaktslakken
+fukuoka seedballs
+natural farming
+guerillia gardening
+transition towns
+square foot gardening
+yggdrasil
+jean pain
+forest gardening
+vergeten groenten
+samentuinen
+velt
+brood uit stenen
+brot aus steinen
+chicken tractor
+farm for the future
+pasar boomt
+plukrijp schriek
+verhakselaar
+scheppach
+shredder
+excalibur
+dehydrator
+aardpeer
+zonnewortel
+landbouwgips
+agrigips
+datcha of datsja
+daslook
+smeerwortel
+venkel
+sing for the climate
+zingen voor het klimaat
+mulchen
+bijenhotel
+woestijnvorming
+woestijnbestrijding
+rode bieten
+pompoenpitten
+compostmolen
+industrial agriculture

Gratis Nieuwsbrief Eetbare Tuinen Bedanking Bedanking na bestelling Bedanking Nieuwsbrief Dank voor je inzending of bestelling

permaculture - terra preta - zwarte aarde - compost tea makers - growing solutions - extractors - compostzeef - wormtoren - rolzeef - houtsnippers - mulchen - groenten - kruiden - fruit - eetbare tuinen - permakultuur - transition towns - stevia rebaudiana - honingkruid - suikerplantje - suikerblad - oerprei - compostzeef - wormenmest - naakslakken - knoflookthee - fukuoka seedballs - natural farming - guerillia gardening - datcha - zelfvoorziening - survival - forest gardening - vergeten groenten - samentuinen - velt - pasar boomt - chicken tractor - farm for the future - plukrijp schriek - verhakselaar - scheppach - shredder - excalibur - dehydrator - aardpeer - zonnewortel - pot je eigen pil - james wong - agrigips - landbouwgips - daslook - smeerwortel - venkel - woestijnvorming - woestijnbestrijding - compostmolen - bijenhotel - industrial agriculture - roller crimper - lasagna gardening