Datsja meermaals de redding voor vele Russen

Datcha of datsja volgens Wikipedia

De eerste datsja's in Rusland werden gebouwd tijdens het bewind van Peter de Grote. Oorspronkelijk waren het landgoederen die door de tsaar aan loyale vazallen werden gegeven. In archaïsch Russisch betekent het woord datsja "iets dat gegeven wordt".

Tijdens de Verlichting gebruikte de Russische adel hun datsja's voor sociale en culturele bijeenkomsten, die vaak werden verlevendigd met gemaskerde ballen en vuurwerk. Tijdens de Industriële revolutie nam de stedelijke bevolking snel toe en daarmee ook een groeiende vraag naar buitenhuisjes, om zo tijdelijk aan de zwaar vervuilde steden te kunnen ontsnappen. Tegen het einde van de 19e eeuw was de datsja een populaire recreatievorm geworden voor de boven- en middenklasse van de Russische maatschappij.

Vakantie in de Sovjet tijd

Na de Russische Revolutie van 1917 werden de meeste datsja's onteigend en staatseigendom gemaakt. Sommige datsja's werden omgetoverd tot vakantiebestemming voor de werkende klasse, terwijl andere, gewoonlijk de wat luxere uitvoeringen, onder vooraanstaande functionarissen van de Communistische Partij en de nieuwe culturele en wetenschappelijke elite werden verdeeld. Op een paar uitzonderingen na werden alle datsja's eigendom van de staat en mochten alleen gebruikt worden door degenen die loyaal waren aan het Sovjetregime. De bouw van nieuwe datsja's werd tot eind 1940 beperkt en vereiste speciale goedkeuring van het bestuur van de Communistische Partij.

Bij elke grote verandering een kans op overleven

Na de Tweede Wereldoorlog werden er weer meer datsja's gebouwd. Aangezien er geen wet was die de bouw van datsja's verbood, begonnen krakers oude gebouwen, schuren en hutten op stukken land nabij de steden te bezetten. Veel stedelijke bewoners, die in plaats van op een flat in de stad ook liever wat tijd dichtbij de natuur door zou brengen om z'n eigen fruit en groenten te kweken, moedigden deze acties aan.

Rond 1980 had praktisch iedere rijke familie een eigen datsja of besteedde de vrije tijd in de datsja van vrienden. Na de ondergang van het communisme in de Sovjet-Unie werden de meeste datsja's geprivatiseerd. Ten gevolge van de snelle verstedelijking van Rusland, worden veel dorpshuizen momenteel verkocht om als datsja's gebruikt te worden. Veel Russische dorpen hebben nu tijdelijke inwoners, datsjniki. Sommige dorpen zijn zelfs veranderd in ware "datsja-nederzettingen". Rusland is nu het land met het grootste aantal eigenaars van tweede huizen.

Survivers en preppers avant la lettre

Ondanks alle doffe ellende van het communitisch systeem, zijn het deze volkstuintjes die de russische bevolking meerdere malen van de hongerdood hebben gered.
Zowel bij het falen van het communistisch landbouwbeleid als na de val van het communisme, waren het de Datsja's die toelieten om te overleven.
Hopelijk blijven ze bestaan tot het moment dat de olieverslindende landbouw instort.

We kunnen hiervan leren, en van al onze tuinen datcha-tuinen maken of een lapje grond te huren, want ook de kapitalistische overheid begint nu te falen.
Industriele landbouw op basis van kunstmest en bestrijdingsmiddelen lopen op hun einde, zeker nu de olie te duur wordt en uiteindelijk op geraakt.

Voor survivers en preppers : www.be-prepared.be

Translate Website

Gezondwinkel

Deel dit met vrienden

Eetbare Tuin Zoekers

Eetbare tuin

+roller crimper
+lasagna gardening
+stevia rebaudiana
+honingkruid
+suikerplantje
+stepa
+suikerblad
+steviaplantjes
+oerprei
+allium-ampeloprasum
+chinese bieslook
+wormtower
+compost tea
+wormtoren
+wormenmest
+compostzeef
+eetbare tuinen
+rolzeef
+permakultuur
+knoflookthee
+knoflookgier
+naaktslakken
+fukuoka seedballs
+natural farming
+guerillia gardening
+transition towns
+square foot gardening
+yggdrasil
+jean pain
+forest gardening
+vergeten groenten
+samentuinen
+velt
+brood uit stenen
+brot aus steinen
+chicken tractor
+farm for the future
+pasar boomt
+plukrijp schriek
+verhakselaar
+scheppach
+shredder
+excalibur
+dehydrator
+aardpeer
+zonnewortel
+landbouwgips
+agrigips
+datcha of datsja
+daslook
+smeerwortel
+venkel
+sing for the climate
+zingen voor het klimaat
+mulchen
+bijenhotel
+woestijnvorming
+woestijnbestrijding
+rode bieten
+pompoenpitten
+compostmolen
+industrial agriculture

Gratis Nieuwsbrief Eetbare Tuinen Bedanking Bedanking na bestelling Bedanking Nieuwsbrief Dank voor je inzending of bestelling

permaculture - terra preta - zwarte aarde - compost tea makers - growing solutions - extractors - compostzeef - wormtoren - rolzeef - houtsnippers - mulchen - groenten - kruiden - fruit - eetbare tuinen - permakultuur - transition towns - stevia rebaudiana - honingkruid - suikerplantje - suikerblad - oerprei - compostzeef - wormenmest - naakslakken - knoflookthee - fukuoka seedballs - natural farming - guerillia gardening - datcha - zelfvoorziening - survival - forest gardening - vergeten groenten - samentuinen - velt - pasar boomt - chicken tractor - farm for the future - plukrijp schriek - verhakselaar - scheppach - shredder - excalibur - dehydrator - aardpeer - zonnewortel - pot je eigen pil - james wong - agrigips - landbouwgips - daslook - smeerwortel - venkel - woestijnvorming - woestijnbestrijding - compostmolen - bijenhotel - industrial agriculture - roller crimper - lasagna gardening