Je hebt oranje, groene en gestreepte pompoenen, ronde en langwerpige pompoenen en exemplaren met een "vliegende-schotel vorm. Maar een ding is zeker, de gebruiksmogelijkheden van pompoenen zijn bijna even gevarieerd als hun uiterlijk, zowel culinair als geneeskrachtig.
Zowel het groene augurkje als de oranje reuzenpompoen behoren allebei tot de familie van de komkommerachtige of Curcurbitacea. Deze familie kent wel duizend soorten, waaronder meloenen, courgettes, kalebassen, okers, pompoenen en natuurlijk komkommers.
Zelfs de stekelige kiwano, die in Nieuw-Zeeland wordt gekweekt is een ver neefje.
Nu zijn dit natuurlijk niet allemaal pompoenen.
De echte pompoenachtigen van de familie (de Cucurbita-tak) worden wel onderverdeeld in de winter- en zomerpompoenen, niet erg wetenschappelijk, maar wel gemakkelijk in het gebruik.
Zomerpompoenen zijn sappig, hun schil is dun en ze zijn kort houdbaar. Ze worden geoogst als ze nog niet rijp zijn, anders worden ze vezelig en bitter.
Courgettes, patisson en de spaghettipompoen horen bij de zomerpompoenen.
Winterpompoenen worden geplukt als ze volgroeid zijn, hebben een dikke leerachtige schil en kunnen op een koele goed geventileerde plaats soms wel enkele maanden bewaard blijven. De enorme, geribbelde "gele reus" is wel de bekendste.
Zomerpompoenen zijn sappig, hun schil is dun en ze zijn kort houdbaar. Ze worden geoogst als ze nog niet rijp zijn, anders worden ze vezelig en bitter.
Courgettes, patisson en de spaghettipompoen horen bij de zomerpompoenen.
Winterpompoenen worden geplukt als ze volgroeid zijn, hebben een dikke leerachtige schil en kunnen op een koele goed geventileerde plaats soms wel enkele maanden bewaard blijven. De enorme, geribbelde "gele reus" is wel de bekendste.
Pompoenen zijn een zeer oud cultuurgewas. Er zijn aanwijzingen dat de pompoen al zo'n 7000 jaar voor Christus in Midden- en Zuid-Amerika werd verbouwd. Bij de Azteken en andere Indianenvolkeren waren pompoenen zeer populair omdat ze zo lang bewaard konden worden. Bovendien waren de grote oranje vruchten een zonnesymbool. Pompoen werd om en om met maïs verbouwd, omdat deze gewassen bij elkaar de groei zouden stimuleren. Repen pompoen werden ook wel in de zon gedroogd en vermalen tot een soort meel, waar koeken van gebakken werden en wat tevens als basis van soepen en groenteschotels gebruikt kon worden.
De eerste Amerikaanse pioniers maakten via de indianen kennis met de pompoen en namen de gedroogde pompoenrepen mee als noodvoorraad. Traditioneel werden pompoenen ook op grote schaal gekweekt in Japan, waar tegenwoordig vele hybriden met fijnere smaak en iets hanteerbaarder formaat dan de hier bekende pompoenen vandaan komen. Pompoenen worden nu ook commercieel gekweekt in China, Turkije, Argentinië, Mexico, Italië en Frankrijk. In Nederland komen er steeds meer biologisch verbouwde pompoen uit eigen bodem op de markt.
Pompoenen worden van oudsher in de volksgeneeskunde gebruikt. Het felgele vruchtvlees van de meeste winterpompoenen is zeer rijk aan caroteen, een stof die ons lichaam in de Vitamine A kan omzetten. Deze vitamine is onder andere van invloed op de snelheid waarmee onze ogen zich kunnen aanpassen aan schemerlicht. In de oude Engelse kruidenboeken wordt al bevolen om kinderen met oogafwijkingen gekookte, fijngemalen winterpompoen te laten eten.
Pompoenzaden zijn een beproefd middel tegen wormen. De pompoenpitten worden gepeld maar het dunne binnenste vlies moet intact blijven. Afhankelijk van de leeftijd van de patiënt en het soort wormen (lintwormen vereisen de hoogste dosering) moet men 15 tot wel 100 pitten eten en deze heel goed kauwen. Een uur later besluit een halve lepel wonderolie de behandeling.
Gedroogde, geroosterde pompoenzaden zijn overigens een delicatesse. Pompoen is ook heel geschikt als baby- en kindervoeding. Het vruchtvlees is licht verteerbaar en levert naast caroteen ook calcium, ijzer en vita-mine C. De zoetige smaak van de pompoen is ook een voordeel. De meeste kinderen houden niet van bittere groenten zoals spinazie witlof en spruitjes. Als deze groenten met gare pompoen geprakt of vermengd worden, lusten kinderen ze vaak wel.
Artikel overgenomen met toelating van Rudolf De Wit.
"Tegen iedere ziekte is een kruid gewassen" is een beroemde stelling van de geneeskundige Paracelsus en deze stelling geldt ook bij incontinentie.
Steeds meer artsen gaan tegenwoordig van deze theorie uit.
Ze ondersteunen de behandeling van hun patiënten met preparaten uit geneeskrachtige planten.
Ook bij incontinentie en prostaatklachten kunt u goed gebruik maken van de verschillende kruiden.
Meer dan 100 jaar geleden werd in de volksgeneeskunde voor de eerste keer melding gemaakt van de heilzame werking van bepaalde pompoenpitten bij blaasstoornissen.
Sindsdien hebben onderzoeken en ervaringen de waarde van het gebruik van pompoenpitten bij de behandeling van incontinentie uitgewezen.
Daarbij werd speciaal gelet op het aansterken van het spierstelsel en de verbetering van het samenspel tussen de blaas en de blaassluitspier bij zowel man als vrouw en op een vermindering van de prostaatomvang bij de man.
Uit onderzoek naar de werkzame stoffen in de pompoenpitten kwamen de volgende bestanddelen naar voren:
*Vitamine E, voor de opbouw en verbetering van het spierstelsel en bindweefsel in het bekkenbodemgebied.
*Magnesium, bevordert het samenspel van zenuwprikkeling en contractie (het aanspannen) van het spierstelsel.
*Selenium, verhoogt de zuurstofvoorziening van het spierstelsel en bindweefsel, waardoor de werking wordt verbeterd.
Tevens werkt selenium ontstekingsremmend; Linolzuur, dit bestanddeel van onze celmembranen is onmisbaar voor het functioneren van onze spier- en bindweefselcellen;
*Phytosterolen, deze delta-7-sterolen binden zich met receptoren in de prostaat, waardoor de vorming van het celvermeerderende dihydrotesteron wordt tegen gegaan.
Door deze unieke natuurlijke combinatie van bestanddelen, werken pompoenpitten voor zowel mannen als vrouwen versterkend op het spierstelsel van de blaas en de sluitspier, verbeteren zij het samenspel tussen zenuwstelsel en de blaasspieren, en gaan zij bij mannen prostaatklachten tegen.
Is je tuin te klein of heb je niet genoeg pompoenen ? Kijk dan in oktober eens rond in je omgeving.
Veel pompoenenkwekers oogsten enkel de pompoenen die groot genoeg zijn voor de verkoop of de veiling. De kleinere pompoenen blijven soms op het veld liggen rotten.
Informeer bij de eigenaar of je hem van de kleintjes mag verlossen. Net zo lekker en volledig gratis ....
Ze bewaren maandenlang op een koele plaats ... Veel soepplezier !
Van je eigen kweek bewaar je van de allermooiste pompoen ook pompoenzaden voor het volgende jaar.
Eigen pompoenpitten eerst !!!
Ontspannen Relax
Beter dieper slapen
Earthing Aarding
Chiazaad Chiaseeds
Super Greens
Nieuwe Ionizers
Relax at Home
zelfgebakken brood
belgian preppers
stevia gezond zoet
aardingslaken
bob beck parapulser
onsterfelijkheidskruid
water alkalisers
nuchter zonder kater
brainmachines
brainaktivator
audiostrobe decoder
negatieve ionen
fijnstof verwijderen
opstaan met de zon
darmongemakken
aloe vera producten
drink gezonde smoothies
afslanken met spirulina
vitaal bewegen
voetroller pediwell
wandelmachine
zilverwater colloidaal
puur zilverstaaf
colloidaal goud
silver ionic pulser
multiplewave oscillator
multiplewave oscillator
magneetveldtherapie
vrij van parasieten
sport en prestaties
optimum gezondheid
waterfilters
stralingsvrij huis
dierenwelzijn
gezonde duiven
brainfit keerbergen
suikerziekte
prebiotics
drankverslaving
geestesziekte
vianesse winkel
abonnement vianesse
+roller crimper
+lasagna gardening
+stevia rebaudiana
+honingkruid
+suikerplantje
+stepa
+suikerblad
+steviaplantjes
+oerprei
+allium-ampeloprasum
+chinese bieslook
+wormtower
+compost tea
+wormtoren
+wormenmest
+compostzeef
+eetbare tuinen
+rolzeef
+permakultuur
+knoflookthee
+knoflookgier
+naaktslakken
+fukuoka seedballs
+natural farming
+guerillia gardening
+transition towns
+square foot gardening
+yggdrasil
+jean pain
+forest gardening
+vergeten groenten
+samentuinen
+velt
+brood uit stenen
+brot aus steinen
+chicken tractor
+farm for the future
+pasar boomt
+plukrijp schriek
+verhakselaar
+scheppach
+shredder
+excalibur
+dehydrator
+aardpeer
+zonnewortel
+landbouwgips
+agrigips
+datcha of datsja
+daslook
+smeerwortel
+venkel
+sing for the climate
+zingen voor het klimaat
+mulchen
+bijenhotel
+woestijnvorming
+woestijnbestrijding
+rode bieten
+pompoenpitten
+compostmolen
+industrial agriculture
permaculture - terra preta - zwarte aarde - compost tea makers - growing solutions - extractors - compostzeef - wormtoren - rolzeef - houtsnippers - mulchen - groenten - kruiden - fruit - eetbare tuinen - permakultuur - transition towns - stevia rebaudiana - honingkruid - suikerplantje - suikerblad - oerprei - compostzeef - wormenmest - naakslakken - knoflookthee - fukuoka seedballs - natural farming - guerillia gardening - datcha - zelfvoorziening - survival - forest gardening - vergeten groenten - samentuinen - velt - pasar boomt - chicken tractor - farm for the future - plukrijp schriek - verhakselaar - scheppach - shredder - excalibur - dehydrator - aardpeer - zonnewortel - pot je eigen pil - james wong - agrigips - landbouwgips - daslook - smeerwortel - venkel - woestijnvorming - woestijnbestrijding - compostmolen - bijenhotel - industrial agriculture - roller crimper - lasagna gardening